Szukaj
Kalendarz
    Kwiecień 2017
    P W Ś C P S N
    « Lis    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
Operacje plastyczne
    Każdy chce wyglądać pięknie i pociągająco i tyczy się to już nie tylko pań, ale również panów, którzy coraz częściej decydują się na różne kuracje zdrowotne i estetyczne, żeby tylko lepiej wyglądać. To jedna z przyczyn, dla której w Polsce tak szybko i tak prężnie rozwija się medycyna estetyczna i dla której Polacy tak chętnie poddają się różnym zabiegom upiększającym. Niektóre z nich z medycznego punktu widzenia mogą być nawet bardzo niebezpieczne, zwłaszcza gdy wiążą się z zabiegiem operacyjnym, czyli inwazyjnym modyfikowaniem czyjegoś wyglądu. Są oczywiście takie techniki medycyny estetycznej, które nie wymagają zaangażowania operacyjnego czy farmaceutycznego. Chodzi tu głównie o stosowanie różnych kremów i maści na bazie przeróżnych ziół albo biopierwiastków, które wpływają pozytywnie na organizm i jednocześnie nie powodują u niego wyniszczeń od środka. Takie kuracje estetyczne nazywane są w medycynie działaniami nieinwazyjnymi i bardzo często są nawet polecane przez lekarzy dermatologów. Ponieważ jednak cała medycyna – nie tylko estetyczna i nie tylko związana z branżą kosmetyczną – wciąż się rozwija i ewoluuje, bardzo prawdopodobne, że w ciągu kolejnych kilkunastu lat lekarze opracują jeszcze inne metody skutecznego zmieniania i upiększania wyglądu.

    Chodzi przede wszystkim o wyeliminowanie z medycyny estetycznej różnego rodzaj operacji i zabiegów operacyjnych, które mogą mieć negatywny wpływ na organizm i choć z pozoru dają pozytywne efekty (polepszenie wyglądu), to na dłuższą metę okazują się bardzo groźne. Tak jest na przykład w przypadku niegroźnego wedle opinii publicznej botoksu, zwanego medycznie jadem kiełbasianym. Jego działanie na skórę, wygładzanie zmarszczek i odmładzanie jej jest widoczne praktycznie od razu, zwłaszcza gdy zabieg ten wykona profesjonalny lekarz. Jednak jeśli są one stale ponawiane i regularnie powtarzane, organizm zaczyna bardzo negatywnie reagować na ten związek chemiczny, co często prowadzi do wyjątkowo niebezpiecznych powikłań zdrowotnych.

Zboże

Biorąc pod mikroskop ziarno zboża w przekroju widzimy, że wnętrze jego wypełnione jest czystym węglowodanem. Do przemiany węglowodanów w ustroju konieczna jest witamina B. Odpowiedni jej zapas złożony jest w najbardziej zewnętrznej warstwie ziarna, zwanej aleuronową — tuż pod skórką ziarna. Warstwa ta zawiera również sole mineralne, ciała białkowe i tłuszczowe. Słowem jest to kompletnie wyposażona spiżarnia. Jeśli jednak rozbijemy tę całość, wyciągając tylko białą, jak najbielszą mąkę, otrzymujemy sam czysty węglowodan — witaminy wraz ze wszystkimi innymi składnikami zostają odrzucone razem ze skórką i w postaci odpadów, zwanych ospą, wędrują na pokarm dla bydła. Widzieliśmy, jak straszne skutki miało dla narodów azjatyckich rozbicie całości, jaką jest ziarno ryżu. W naszych warunkach to samo znaczenie ma wyrób białej mąki i cukru. Jeśli nie chorujemy na beri-beri, to tylko dlatego, że mąka nie odgrywa w naszej diecie tak wielkiej roli jak ryż w pożywieniu Azjatów i pewne niewielkie ilości potrzebnych witamin możemy zdobyć — czy to z mleka, czy z mięsa, czy z jarzyn.