Szukaj
Kalendarz
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « Lis    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
Operacje plastyczne
    Każdy chce wyglądać pięknie i pociągająco i tyczy się to już nie tylko pań, ale również panów, którzy coraz częściej decydują się na różne kuracje zdrowotne i estetyczne, żeby tylko lepiej wyglądać. To jedna z przyczyn, dla której w Polsce tak szybko i tak prężnie rozwija się medycyna estetyczna i dla której Polacy tak chętnie poddają się różnym zabiegom upiększającym. Niektóre z nich z medycznego punktu widzenia mogą być nawet bardzo niebezpieczne, zwłaszcza gdy wiążą się z zabiegiem operacyjnym, czyli inwazyjnym modyfikowaniem czyjegoś wyglądu. Są oczywiście takie techniki medycyny estetycznej, które nie wymagają zaangażowania operacyjnego czy farmaceutycznego. Chodzi tu głównie o stosowanie różnych kremów i maści na bazie przeróżnych ziół albo biopierwiastków, które wpływają pozytywnie na organizm i jednocześnie nie powodują u niego wyniszczeń od środka. Takie kuracje estetyczne nazywane są w medycynie działaniami nieinwazyjnymi i bardzo często są nawet polecane przez lekarzy dermatologów. Ponieważ jednak cała medycyna – nie tylko estetyczna i nie tylko związana z branżą kosmetyczną – wciąż się rozwija i ewoluuje, bardzo prawdopodobne, że w ciągu kolejnych kilkunastu lat lekarze opracują jeszcze inne metody skutecznego zmieniania i upiększania wyglądu.

    Chodzi przede wszystkim o wyeliminowanie z medycyny estetycznej różnego rodzaj operacji i zabiegów operacyjnych, które mogą mieć negatywny wpływ na organizm i choć z pozoru dają pozytywne efekty (polepszenie wyglądu), to na dłuższą metę okazują się bardzo groźne. Tak jest na przykład w przypadku niegroźnego wedle opinii publicznej botoksu, zwanego medycznie jadem kiełbasianym. Jego działanie na skórę, wygładzanie zmarszczek i odmładzanie jej jest widoczne praktycznie od razu, zwłaszcza gdy zabieg ten wykona profesjonalny lekarz. Jednak jeśli są one stale ponawiane i regularnie powtarzane, organizm zaczyna bardzo negatywnie reagować na ten związek chemiczny, co często prowadzi do wyjątkowo niebezpiecznych powikłań zdrowotnych.

Obliczanie wartości posiłku

Obliczając wartość kaloryczną diety musimy jednocześnie zawsze pamiętać o zabezpieczeniu i dostarczeniu wszystkich czynników warunkujących prawidłowość przemiany materii i energii w ustroju. Ponieważ rozważa się tu wartość pokarmów z punktu widzenia różnorodnych przemian energii, poglądy te autorzy nazwali „energetyczną” teorią odżywiania. Gotowanie, smażenie, suszenie i inne zabiegi kulinarne degradują energię świetlną, osłabiają jej potencjał. Bircher-Benner wskazuje tu na fakt, że w wysokiej temperaturze ginie większość witamin, giną fermenty, a białka, tłuszcze i węglowodany zostają w wysokim stopniu zdenaturowane, przy czym ich cechy fizykochemiczne i elektryczne ulegają głębokim zmianom. Ponieważ zaś istotą przemian tkankowych są właśnie zjawiska elektryczne, zmiany w pokarmach zachodzące przy działaniu wysokich temperatur nie mogą być dla ustroju obojętne. Mac Carrison karmił pewną liczbę małp w ten sposób, że pokarmy normalnie zjadane przez nie w stanie surowym gotował przed podaniem przez kilka godzin w autoklawie. Poza tym ani jakość, ani kaloryczność tych pokarmów nie uległy zmianie. A więc żadnej innej różnicy, tylko ta, że zamiast surowizn wszystko długo i dokładnie gotowano.