Szukaj
Kalendarz
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « Lis    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
Operacje plastyczne
    Każdy chce wyglądać pięknie i pociągająco i tyczy się to już nie tylko pań, ale również panów, którzy coraz częściej decydują się na różne kuracje zdrowotne i estetyczne, żeby tylko lepiej wyglądać. To jedna z przyczyn, dla której w Polsce tak szybko i tak prężnie rozwija się medycyna estetyczna i dla której Polacy tak chętnie poddają się różnym zabiegom upiększającym. Niektóre z nich z medycznego punktu widzenia mogą być nawet bardzo niebezpieczne, zwłaszcza gdy wiążą się z zabiegiem operacyjnym, czyli inwazyjnym modyfikowaniem czyjegoś wyglądu. Są oczywiście takie techniki medycyny estetycznej, które nie wymagają zaangażowania operacyjnego czy farmaceutycznego. Chodzi tu głównie o stosowanie różnych kremów i maści na bazie przeróżnych ziół albo biopierwiastków, które wpływają pozytywnie na organizm i jednocześnie nie powodują u niego wyniszczeń od środka. Takie kuracje estetyczne nazywane są w medycynie działaniami nieinwazyjnymi i bardzo często są nawet polecane przez lekarzy dermatologów. Ponieważ jednak cała medycyna – nie tylko estetyczna i nie tylko związana z branżą kosmetyczną – wciąż się rozwija i ewoluuje, bardzo prawdopodobne, że w ciągu kolejnych kilkunastu lat lekarze opracują jeszcze inne metody skutecznego zmieniania i upiększania wyglądu.

    Chodzi przede wszystkim o wyeliminowanie z medycyny estetycznej różnego rodzaj operacji i zabiegów operacyjnych, które mogą mieć negatywny wpływ na organizm i choć z pozoru dają pozytywne efekty (polepszenie wyglądu), to na dłuższą metę okazują się bardzo groźne. Tak jest na przykład w przypadku niegroźnego wedle opinii publicznej botoksu, zwanego medycznie jadem kiełbasianym. Jego działanie na skórę, wygładzanie zmarszczek i odmładzanie jej jest widoczne praktycznie od razu, zwłaszcza gdy zabieg ten wykona profesjonalny lekarz. Jednak jeśli są one stale ponawiane i regularnie powtarzane, organizm zaczyna bardzo negatywnie reagować na ten związek chemiczny, co często prowadzi do wyjątkowo niebezpiecznych powikłań zdrowotnych.

Jajka – podstawa dobrej diety

Jajka jeszcze do niedawna miały bardzo nie cieszyły się dobrą popularnością. Powszechnie uważano je za ciężkostrawne, zabójcze dla osób, które mają wysoki poziom cholesterolu. Negatywnie wpływały na takie przekonania afery, które wybuchały co jakiś czas odnośnie ognisk salmonelli rozprzestrzeniającej się właśnie przez zanieczyszczone jajka. W ostatnich czasach jednak jajka zaczęły być z powrotem popularne, dietetycy bardzo je obecnie polecają. Jajka to taki składnik pożywienia, który nie tuczy bo am tylko 80 kalorii. W jajkach jest wszytko co potrzebne jest nam do życia. Jeśli więc znajdziesz się kiedyś hipotetycznie na bezludnej wyspie i będą znajdowały się na niej zwierzęta znoszące jakiekolwiek jajka, to przeżyjesz bez żadnych problemów.

W jajkach znajdują się pozytywne dla naszego zdrowia tłuszcze, mimo że są pochodzenia zwierzęcego. Osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu mogą jeść jajka nawet siedem razy w tygodniu bez żadnych obaw. W jajkach znajdują się łatwo przyswajalne dla naszego organizmu substancje odżywcze, minerały, a także witaminy niezbędne do rozwoju wszystkich organów w naszym ciele. Dlatego jajka są dobre nawet dla najmłodszych – nie należy jednakże przesadzać z ilością jaj podawanych najmłodszym dzieciom. Kupując jajka, należy zwracać uwagę na to z jakiej hodowli pochodzą. Jajka, które pochodzą z masowych hodowli, gdzie kury spychane są do wielkich klatek i nie mają kompletnie miejsca na poruszanie się, są zdecydowanie gorszej jakości niż jajka, które pochodzą od tak zwanych szczęśliwych kur. Najlepsze jajka pochodzą tradycyjnie ze wsi, gdzie kury żywią się naturalnym pokarmem, bez dodatków hormonów do pożywienia. Hormony podawane są kurom w celu stymulowania ich wzrostu i rozrodu. Dzięki takim hormonom kura szybciej się rozmnaża, ale różnica w smaku jajka pochodzącego od takiej kury a jajkiem pochodzącym od kury wiejskiej jest znacząca. Dlatego zdrowa i dobra dieta powinna zawierać jajka najlepszej jakości, najlepiej pochodzące od znajomych osób mieszkających na wsi. Jeśli nie mamy możliwości zdobycia takich jajek, można kupować specjalne opakowania oznaczone kolorem zielonym – są to jajka pochodzące od szczęśliwych kur.